Senet

Un alt joc care concureaza pentru titlul de cel mai vechi din lume este Senet si provine din aria civilizatiei Egiptului antic. Era imposibil ca o cultura de un asemenea nivel sa nu dea nastere si unui boardgame, la fel cum mentalitatea profund religioasa a egiptenilor nu avea cum sa nu il impregneze. Imagini cu cate doi oameni oameni jucand Senet au fost descoperite datand chiar de la cca. 3500 i. Hr., iar diverse modele ale sale au fost gasite in mormintele faraonilor din diverse epoci, dar si ale altor oameni de vaza.

Initial, Senet s-a nascut ca un joc de recreere, dar a evoluat ulterior spre un ritual complex si semnificativ pentru cei implicati in desfasurarea lui. Numele sau a fost descifrat dupa hieroglifele care il descriu in diverse inscriptii, iar e-ul a fost adaugat conventional, existand unele pareri ca pronuntia ar trebui sa fie „zinat”. Asupra traducerii exista totusi un acord: „senet” inseamna „trecere”.

Jocul consta dintr-o tabla de lemn cu 30 de patrate, dispuse pe trei randuri paralele. Cei doi jucatori le parcurgeau in sensul „mersului de bou” (primul rand de la stanga la dreapta, al doilea de la dreapta la stanga etc.) cu 5, 7, mai rar 10 pioni, utilizand zaruri de os sau bete; acestea din urma sunt specifice versiunilor mai vechi ale jocului si constau din ramuri taiate transversal, astfel incat o parte sa fie plata si una rotunda; fiecare dintre jucatori avea cate 4 astfel de bete pe care le arunca, rezultatul fiind calculat in functie de numarul fetelor plate care apareau (1, 2, 3, 4, iar in cazul foarte rar cand nu era niciuna, rezultatul era considerat 5).

Simpla cursa pe tabla de joc a capatat in timp semnificatii religioase. Traducerea numelui si desenele care au fost descoperite pe patrate au dus la concluzia ca Senet era o intrecere intre cei doi jucatori de a avea un parcurs cat mai favorabil in viata de dupa moarte, jocul hotarand daca vor fi condamnati pe vecie sau vor primi rasplata suprema, unirea cu zeul-soare Ra.

Traseul fiecaruia era sinuos si era marcat de obstacolele si beneficiile oferite de tabla de joc. Desenele au variat de-a lungul timpului, ultimele cinci pozitii aparand insa inca de la inceputurile jocului. In versiunile cu conotatii religioase, Senet incepea cu patratul infatisand „casa lui Toth”, zeul cu cap de ibis, care veghea ca sufletele celor decedati sa fie trimise catre judecata. Tensiunea jocului si a destinului pe care si-l faureau jucatorii era generata de faptul ca patratele care ofereau bonusuri erau pozitionate langa cele care provocau pedepse. De exemplu, pozitia 15 avea desenata o broasca, simbol al renasterii in mitologia egipteana, si oferea inca o tura; din contra, pozitia 16 infatisa o plasa, care il obliga pe jucator sa stea o tura.

Cele 5 patrate de la final au ramas neschimbate de-a lungul istoriei acestui joc. Pozitia 26 oferea inca o tura, 27 era cea mai detestata, pentru ca scotea din joc orice pion care cadea pe ea, iar celelalte erau numerotate descrescator 3, 2, 1; pentru a putea termina, jucatorii aveau nevoie sa obtina la zaruri sau la bete exact numarul corespunzator patratului unde li se afla piesa.

De la joc cu semnificatii religioase, Senet a devenit el insusi un obiect de factura religioasa. Jocurile au devenit mai migalos decorate si aproape ca au incetat sa mai aiba vreun scop functional, devenind de nelipsit in inventarele funerare. Nu intamplator, din aceasta perioada dateaza si imaginile cu personaje care joaca Senet singure, precum si un pasaj dedicat lui in Cartea Mortilor.

Pe site-ul celor de la British Museum puteti incerca o versiune virtuala a Senet, pe care eu o prefer pentru ca utilizeaza imagini reale, spre deosebire de alte versiuni de pe Internet, facute cu mai putin gust (ca si in cazul Jocului Regal din Ur, si aici aveti nevoie de Adobe Shockwave).

Surse:

www.wikipedia.org

In Search of the Meaning of Senet, de Peter A. Piccione

Astral Castle

1 comment so far

  1. miki vladu on

    egiptul antic e foarte interesant mai ales jocul de senet.as vrea sa il invat.va rog sa puneti mai multe informatii cum ar fi regulile jocului si unde nu trebuie sa calci.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: