Imagination

Jocurile abstracte au nevoie de concepte originale si provocatoare ca sa se poata bate cu cele care au o tematica generoasa si universuri complexe.

Realizatorii jocului Imagination au inteles acest lucru; pe niste carti in forma de patrat sunt inscriptionate diverse configuratii de sfere de diferite culori. Fiecare carte este strabatuta de diverse linii, in diverse directii, iar pozitionand o oglinda pe una dintre ele se obtine punctajul. Cum se calculeaza acesta? Regulile standard spun ca se face diferenta dintre numarul sferelor rosii si al celor albastre (in modul, adica nu conteaza care dintre ele sunt mai multe), cele galbene scad cate un punct, iar cele verzi iti aduc cate unul. Recomandarea mea este sa nu va sfiiti insa sa schimbati aceste reguli dupa plac (adica sa inlocuiti sferele rosii cu cele galbene, cele verzi sa fie cu minus etc.), pentru ca astfel veti asigura rejucabilitatea, chiar si dupa cele 30 de carti (inscriptionate si pe o parte si pe alta) va vor deveni foarte familiare.

Gasirea celei mai bune solutii nu ar fi o sarcina imposibila in sine, numai ca aceasta nu poate fi rezervata decat de un jucator, asa ca trebuie sa te grabesti in a face efortul mental de a-ti imagina cum ar arata configuratia sferelor dupa pozitionarea oglinzii. Aceasta presiune a timpului adauga savoare jocului, iar pe mine, unul, m-a fermecat motivul oglinzii care dedubleaza si, uneori, pacaleste, precum si inteligenta spatiala de care trebuie sa dai dovada in intrecerea cu ceilalti.

Imagination nu este un joc care sa-ti ocupe o dupa-amiaza intreaga (cele zece runde ale sale nu depasesc 15-20 de minute), dar merge de minune intr-o pauza de cafea sau poate fi un aperitiv excelent la un festin cu boardgame-uri mai complexe.

Sursa fotografii: BoardGameGeek

No comments yet

Lasă un comentariu