Jocul regal din Ur

Pentru ca am o pasiune pentru istorie, ca si pentru boardgame-uri, m-am gandit sa le aduc la un numitor comun si sa prezint jocuri de tabla ale unor diverse civilizatii ale omenirii si din diverse perioade ale istoriei. Fara pretentia de a fi exhaustiv, sper sa va atrag in povestea unui domeniu care pare aproape la fel de vechi ca omenirea insasi.

Jocul regal din Ur este o denumire conventionala data unui joc descoperit de arheologul britanic Leonard Woolley in jurul anului 1923, in timpul sapaturilor efectuate la locul anticului oras sumerian, la Basrah, in sudul Irakului de astazi.

Cercetarile arheologice au scos la lumina mai multe morminte ale unor persoane de vaza, iar intr-unul dintre acestea a fost gasit si acest joc, considerat in prezent drept cel mai vechi boardgame cunoscut din lume.

Jocul regal din Ur a fost datat ca avand o vechime de aproximativ 2500 de ani, ceea ce i-a pus in incurcatura pe cercetatori in privinta regulilor. Din fericire, acest joc era atat de popular in antichitate, incat a continuat sa existe pana in secolul II i.Hr., perioada din care dateaza o tablita cu scriere cuneiforma, care a ajutat la descifrarea lor.

Jocul descoperit in sit-ul de la Basrah era compus dintr-o cutie din lemn, pe suprafata careia erau aplicate patrate egale ca dimensiuni, frumos decorate si realizate din calcar sau lapislazuli. Cercetatorii nu au stabilit daca desenele din fiecare patrat avea un scop in desfasurarea jocului sau erau doar decoratiuni. Despre rozetele existente pe suprafata de joc exista ipoteza indeobste acceptata ca ar fi avut un rol special, de a oferi inca o tura jucatorului care nimerea pe ele sau, dimpotriva, de a-l intoarce din drum.

Jocul regal din Ur era realizat pentru doua persoane, care se intreceau in a parcurge suprafata, incepand in partea stanga inspre cea dreapta. Un jucator incepea din partea de sus a cutiei din stanga, iar celalalt din partea de jos. Fiecare dintre ei rula in mod succesiv 7 pioni, confectionati din marna (argila) sau scoica, si folosea zaruri de forme piramidale  care avea ca rezultat 1, 2, 3, 4 sau 0.

S-a constatat ca existau mai multe variante de joc: intr-una, pionii jucatorilor treceau din partea stanga in cea dreapta si apoi ieseau de pe suprafata de joc prin patratul dintre cele doua rozete din stanga; intr-alta, mai simplificata, nu era nevoie decat a ajunge in dreapta, in partea corespunzatoare punctului lor de pornire din stanga. Se presupune ca punctele aurii de langa anumite patrate reprezentau puncte si bonusuri pentru jucatorii care nimereau pe ele. Nu se cunosc reguli referitoare la situatia in care cei doi pioni se intersectau pe spatiul ingust din mijloc.

Jocul original poate fi admirat la British Museum, iar pe Internet puteti achizitiona replici ale acestuia.

Pe site-ul dedicat civilizatiei din Mesopotamia antica si realizat de British Museum puteti incerca o versiune interactiva a Jocului regal din Ur (aveti nevoie de Adobe Shockwave).

Surse:

www.tradgames.org.uk

www.mesopotamia.co.uk

www.gamecabinet.com

Reclame

10 comments so far

 1. Diana on

  haha, chiar e interesanta postarea asta.

 2. iulianf on

  Diana, nu stiu de ce, dar comentariul tau nu ma incanta deloc :).

  Probabil de la acel „chiar” si de la haha-ul de la inceput :P.

 3. alex m on

  Si mie mi s-a parut interesant.
  Vechimea jocului te pune cu siguranta pe ganduri, plus misterul care-l inconjoara.
  Iti si imaginezi cum ar fi trebuit sa fie acei oameni care-l jucau si cu siguranta n-a putea sa creezi mental acea lume de acum mii de ani.
  Fascinant!

 4. iulianf on

  Pe mine cel mai mult ma intriga semnificatia desenelor din fiecare patrat. Asa cum ati observat, se repeta la intervale regulate, ceea ce ma indreptateste sa cred ca aveau o anumita semnificatie in economia jocului si ca trimiteau la ceva din mentalul colectiv al perioadei. Dar la ce? 🙂

 5. alex m on

  corect. nici eu nu cred ca sunt puse acolo.. de decor 🙂

 6. Diana on

  „Haha” ul de la început are semnificaţie de „Ti hiii”. Şi chiar e interesantă postarea asta: mă regăsesc în publicul ţintă, spre deosebire de postările care prezintă jocuri, pe care le găsesc utile doar în cazul în care vreau să îmi cumpăr un joc nou. Bănuiesc că ştii mai bine ca mine că savoarea unui joc se simte jucându-l, nu citind despre el.

  PS: de ce atâta bătaie de cap cu descifrarea regulilor vechi? putem folosi doar tabla şi piesele, regulile inventându-le noi.

 7. iulianf on

  Diana, o sa-ti raspund pe puncte:
  – Tii hii e mai bine decat haha, multumesc :P;
  – Postarile despre jocuri noi au exact scopul pe care l-ai mentionat tu: stiindu-ma un om de buna credinta si responsabil, vreau ca sa ii ajut pe oameni sa se fereasca de jocurile proaste si sa se simta indemnati sa le incerce pe cele bune;
  – Regulile originale ale jocului din Ur sunt cheia pentru a experimenta ceva la fel cu o faceau oamenii acum 3000 de ani; experimentezi intoarcerea in timp si numai gandindu-ma la asta ma trec fiorii placerii :).

 8. Diana on

  Continuarea ar fi:
  „Şi cum nu vreau să cumpar vreun joc, postările ălea nu le găsesc interesante la momentul actual, pe când despre jocul din Ur am citit de drag.”

  Că… să citesc despre jocuri fără să le cumpăr este aiurea. Vorba aia, strugurii sunt acri.

  Iar în privinţa jocului din Ur: refuzi ideea mea chiar dacă ne deghizăm în faraoni sumar îmbrăcaţi, raşi în cap şi rimelaţi ? (da, trăiesc cu acest stereotip în privinţa egiptenilor)… chit că jocul a fost găsit în Irak. 😀

 9. iulianf on

  :))) Ai rabdare, Diana, o sa scriu si despre un joc al egiptenilor.

 10. Senet « Teoria jocului on

  […] reale, spre deosebire de alte versiuni de pe Internet, facute cu mai putin gust (ca si in cazul Jocului Regal din Ur, si aici aveti nevoie de Adobe […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: