Intertextualitate (5)

Cand scriam despre Machi, mi-a venit ideea acestei rubrici, asa ca nu puteam sa ocolesc chiar jocul care a inspirat-o, nu? Mai ales ca, intre timp, s-a adaugat si Samurai la tematica despre care e putin spus ca a fascinat o lume intreaga.

Shogun de James Clavell e cartea care mi-a incantat adolescenta, asa ca pe ea o amintesc prima. Stiindu-mi pasiunea, o prietena foarte apropiata mi-a daruit cartea Musashi de Eiji Yoshikawa, care spune romantat povestea marelui spadasin ratacitor (in Machi, acest personaj este cel mai puternic, iar daca aveti norocul sa il nimeriti, v-ati scos:P).

Ca sa patrundeti in tainele filosofiei si artei sale de a lupta, puteti citi Gorin No Sho (Cartea celor cinci cercuri), iar daca vi se dezvolta gustul pentru meditatia asupra conditiei razboinicului, puteti incerca ghidul spiritual al samuraiului, Hagakure („in umbra frunzelor” – traducere aproximativa) redactat la inceputul secolului al XVIII-lea de Yamamoto Tsunetomo, care sta sub semnul datoriei si al iminentei mortii; daca vreti ceva mai putin deprimant, atunci aplecati-va asupra Artei pacii, elaborata de fondatorul aikido-ului, Morihei Ueshiba.

O carte pe care o mentionez ca sa va feriti de ea este Sa nu trezesti podeaua privighetoare, parte a trilogiei Legendele clanului Otori, scrisa de Lian Hearn; e plasata intr-o Japonie fantastica si cu iz feudal, incearca sa fie si antrenanta si meditativa, dar nu ii iese niciuna. Povestea celor 47 de ronini care au razbunat moartea seniorului lor se regaseste in multe forme in multe parti, dar va recomand pe cea din rafinata Istorie universala a infamiei de Jorge Luis Borges.

Desi isi plaseaza romanele in perioade mai apropiate de zilele noastre, Yasunari Kawabata si Yukio Mishima sunt doi autori formidabili (primul dintre ei fiind laureat cu premiul Nobel) si amandoi au un aer foarte japonez si aproape inaccesibil, noua, europenilor; Tara zapezilor de primul si Templul de aur de al doilea sunt creatii literare care ar intregi atmosfera de care merita sa va lasati cuprinsi cand jucati Machi sau Samurai.

Carti de istorie despre Japonia feudala exista gramada, asa ca eu o sa pomenesc doar doua: Japonia – pagini de istorie, civilizatie, cultura de Florin Vasiliu si O istorie a Japoniei de Kenneth Hennshall.

In materie de filme, aproape totul se leaga de un nume cat cinematografia insasi: Akira Kurosawa. Cei sapte samurai, Ran, Kumonosu Jo, Kagemusha sau Rashomon (pentru comparatie, puteti citi si povestirea lui Ryunosuke Akutagawa) sunt capodopere care merita vazute de oricine. Cand apare in joc cate de carte cu samurai in Machi, imi vine automat in minte extraordinara scena cu extraordinarul ritm de la inceputul extraordinarului Yojimbo.

Ten to Chi To (Heaven and Earth) – un film fastuos si spectaculos despre rivalitatea dintre doi mari daimyo, Zatoichi, scris, regizat si interpretat de Takeshi Kitano – un film brutal, liric si cu mai multe straturi de interpretare, Ghost Dog: The Way of the Samurai – o combinatie surprinzatoare si reusita de cultura hip-hop si calea razboinicului, cu un rol croit parca pe masura lui Forest Whitaker, sunt alte cateva exemple notabile din domeniul cinematografiei.

Unii dintre voi o sa rada, dar cei care au urmarit si au savurat seria de desene animate Samurai Jack o sa inteleaga de ce amintesc si de ea.

Exista si un superb joc video care poate intregi perspectiva asupra universului medieval nipon – Shogun: Total War. E cu gust realizat, contureaza un cadru istoric precis, are un manual care abunda in informatii interesante, iar bataliile pe care le conduci sunt de proportii pur si simplu epice.

Dupa ce va incununati de glorie la oricare dintre aceste boardgame-uri, merita sa contemplati lumea si meditati asupra caracterului ei trecator, delectandu-va cu un haiku al unuia dintre marii maestri Matsu Basho, Yosa Buson sau Kobaiyashi Issa:

Ah, ierburile verii!

Atat a mai ramas

din visele bravilor razboinici.

(Matsu Basho, apud. Ovidiu Drimba, Istoria culturii si civilizatiei)

Reclame

No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: