Intertextualitate (4)

Sa ma gandesc la carti si filme legate de Dominion n-a fost treaba usoara. Cartile din acest boardgame au o tematica vadit medievala, dar, per ansamblu, jocul are un aer atemporal si uneori chiar aluneca spre fantezie.

Din disciplina mai arida a istoriei, volumele despre Evul Mediu si Renastere ale Istoriei culturii si civilizatiei de Ovidiu Drimba ar merge pentru formarea unei imagini generale, iar Omul medieval, coordonat de Jacques le Goff, si Omul Renasterii, coordonat de Eugenio Garin,  din excelenta serie initiata pe vremuri de Polirom, ar umaniza imaginile de pe carti si ne-ar incita la a gandi povestea din spatele lor.

Din literatura, imi vin in minte doua exemple de creatii. Unul este un roman istoric impecabil scris, Regii blestemati de Maurice Druon. Scriitorul francez, bine documentat si inspirat la condei, reda o atmosfera de intrigi, tradari si lupte pentru putere din Franta, incepand din perioada lui Filip cel Frumos si pana in preajma declansarii Razboiului de 100 de ani. Celalalt este suita de romane istorice ale lui Henryk Sienkiewicz – Prin foc si sabie, Potopul, Pan Wolodyjowski; ce-i drept, nu prea se nimeresc cu aerul medieval occidental din Dominion, dar sunt palpitante si sunt scrise cu stilul dens si ferm al unui mare scriitor.

Dinspre partea cinematografiei, am identificat doua perechi de filme care s-ar potrivi si sunt si niste creatii remarcabile: Becket si A Lion in the Winter il au pe inegalabilul Peter O’Toole in rolul lui Henric al II-lea, iar Elizabeth si Elizabeth: The Golden Age pe Cate Blanchett in cel al Elisabetei I, afurisita regina care a facut din Anglia o mare putere maritima. Toate aceste filme mustesc de intrigi si de interpretari formidabile.

Cand spuneam mai devreme ca Dominion are si unele tuse supranaturale, ma gandeam in primul rand la enervanta carte Witch; inca din primele dati cand am vazut-o si i-am simtit efectele, mi-am adus aminte de amestecul fascinant si infricosator al fierturii pe care o prepara vrajitoarelor din Macbeth (ca sa nu uit, multe dintre piesele lui Shakespeare ar merge de minune si cu acest boardgame):

Scale of dragon, tooth of wolf

Witches’ mummy, maw and gulf

Of the ravined salt-sea shark,

Root of hemlock digged i’th’ dark,

Liver of blaspheming Jew,

Gall of goat and slips of yew

Slivered in the moon’s eclipse,

Nose of Turk and Tartar’s lips,

Finger of a birth-strangled babe

Ditch-delivered by a drab,

Make the gruel thick and slab.

Add thereto a tiger’s chaudron

For th’ingredience of our cauldron.

…………………………………………………

Double, double, toil and trouble,

Fire burn and cauldron bubble.

(William Shakespeare, Macbeth)

No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: