Intertextualitate (3)

Antike e un joc care se intinde, spatial si temporal, prin personajele care trebuie castigate, pe o bucata masiva din istoria Antichitatii, asa ca bibliografia ar sufocanta prin dimensiunile ei.

Istoriile lui Herodot sunt de baza, ca si Biblioteca istorica a lui Diodor din Sicilia sau Ab urbe condita de Titus Livius. 99 de personalitati ale lumii antice, de Iohana Sarambei si Nicolae Sarambei, Mari capitani ai lumii antice de Dumitru Tudor si volumul colectiv Figuri ilustre ale antichitatii va vor dezvalui povestile din spatele cartilor cu nume pe care trebuie sa le adunam ca sa castigam in Antike.

Daca stilul acestora este prea arid, va recomand atunci doua carti de istorie foarte spumos scrise de Indro Montanelli – Istoria grecilor si Roma, o istorie inedita. Nu trebuie sa fii indragostit de istorie ca sa savurezi incursiunea plina de umor a italianului in povestile celor doua mari civilizatii. Si fiindca a venit vorba de civilizatii, ca harta plata si schematicele piese de lemn sa capete mai multa viata in mintea noastra, primele volume din Istoria culturii si civilizatiei de Ovidiu Drimba sunt numai bune.

In domeniul beletristicii e de citit neaparat Salammbo de Gustave Flaubert. E probabil cea mai inalta expresie pe care a capatat-o un roman istoric vreodata. Daca vreti sa va incredintati cat de bine s-a documentat marele scriitor francez puteti citi si Cartagina sau imperiul marii de Francois Decret.

Filme cu subiect din antichitate sunt cu duiumul, asa ca trebuie sa spicuim. Fastuosul Cleopatra, cu Elizabeth Taylor si Richard Burton, este de vazut neaparat, ca si Ben-Hur, Spartacus si chiar mult hulitul Alexander al lui Oliver Stone. Nu va incurajez sa vedeti 300, pentru ca nu mi-a placut in mod deosebit si, oricum, toata lumea il stie deja :).

Cei de la British Museum au realizat niste site-uri deosebite, instructive si atractive in acelasi timp, despre civilizatiile antice in general, despre Persia, Grecia sau Mesopotamia.

Anunțuri

3 comments so far

  1. iulianf on

    Nu stiu cum mi-a scapat neamintita Vieti Paralele de Plutarh :).

  2. valeria on

    o , doamne …

  3. iulianf on

    ???


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: