Ticket to Ride: Europe

Ticket to Ride: Europe e un joc stilat si mai degraba distractiv decat chinuitor de neuroni. Pe o harta a Europei la inceputul secolului al XX-lea, jucatorii formeaza garnituri de tren care strabat batranul continent de la un cap la altul.

Desi primul joc de acest gen se baza pe harta Americii, pentru noi, romanii, acesta mi se pare mai concludent, mai ales ca Romania apare si ea, asa cum se prezenta in perioada respectiva, adica formata doar din Moldova si Tara Romaneasca.

Carti de joc apar in Ticket to Ride: Europe sub doua forme – cele care stabilesc destinatiile (adica misiunile pe care le are fiecare de indeplinit) si cele cu care se joaca efectiv. Hazardul rezultat din asta asigura rejucabilitatea, conditie esentiala a succesului oricarui boardgame, iar, pe langa asta, mai exista si cateva lucrusoare care merita amintite ca benefice:

– nu risti, nu castigi – cine se multumeste cu ce apuca pe ici pe colo sau se angajeaza in misiuni minore are sanse mari sa nu fie ultimul dar mici sa fie primul

– cine alearga dupa prea multi iepuri, nu va prinde niciunul – aceasta afirmatie este reversul celei de mai sus; daca-ti propui prea multe, vei fi taxat pentru fiecare misiune pe care n-o indeplinesti

– graba strica treaba – daca te repezi sa iti completezi portiuni de trasee, adversarii vor intui ce misiuni ai de indeplinit si nu vor ezita sa iti bage bete in roate, pardon, sine 🙂

– putina istorie nu strica – configuratia statala a Europei acelei perioade e redata cu destula acuratete

– ca si in alte jocuri, inveti sa te descurci cu ce ai si sa gasesti calea catre obiectiv cu resursele care apar cum vor ele, nu cum vrei tu.

Eleganta graficii si a cadrului pe care il propune Ticket to Ride: Europe il transforma intr-o frumoasa aventura in stil Belle Epoque, intr-o perioada cand calatoria era o placere prelunga, nu rapida ca in ziua de astazi. Mie unuia mi s-a reactivat un vis pe care il am de mic copil: sa strabat Europa, de la Paris la Istanbul, in celebrul Orient Expres.

Reclame

3 comments so far

  1. […] Posted 30/06/2010 Filed under: Intertextualitate | Ticket to Ride: Europe m-a pus putin in incurcatura. Initial, nu mi-au venit in minte decat De la roata la farfuria […]

  2. radug on

    Unul dintre favoritele mele.
    Este mult mai interesant in multi (4/5 oameni), pentru ca atunci este mai multa competitie pentru rute; trebuie sa stii la ce sa renunti si ce trebuie sa pastrezi ca sa faci multe puncte.
    Are multe variante, doar varianta Europe am jucat-o. Totusi nu cred ca e bine sa iei toate variantele, pentru ca seamana foarte mult intre ele.

  3. […] continuarea pe Teoria jocului. Lasă un […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: